Bir Kadın Düşmanı | Reşat Nuri Güntekin

Kitaplığımda duran bir sürü Reşat Nuri kitabı var, sık sık okumaya çalıştığım bir yazar. Kitaplarını alıp hemen okumadığım için, ara sıra aralarında seçip okuyorum. Bu sefer elime "Bir Kadın Düşmanı" geçti. Okumayı henüz bitirdiğim kitabımı hemencik yorum gireyim dedim ve şimdi burdayım.


Kitabın Konusu;
Çevresinde çirkinliği ve taş kalpliliği ile tanınan ve bu yüzden bir film kahramanı olan yapay insan ''Homongolos'' adı yakıştırılan Ziya ile güzel ama şımarık Sâra'nın bir sahil kasabasında karşılaşmalarını ve sonrasında yaşananları konu alıyor. Taş kalpli olarak tanımlananın mı yoksa onu yargılayanların mı duygusuz olduğu ortaya çıkarıldığı bir kitap.

Kitabın yarısı, kahramanımız Sâra'nın arkadaşına yazdığı mektuplardan, diğer yarısı ise Ziya'nın ölmüş olan arkadaşı Necdet'e yazdığı mektuplardan oluşuyor.
Öncelikle kitaptaki kahramanlar olsun, kitabın akışı olsun tamamiyle bir Reşat Nuri klasiğiydi. Kahramanların kişiliklerini çok iyi anlatmıştı. İç dünyalarını bize yansıtması güzeldi. Aklımda Sâra ile ilgili soru işareti kalsa da kitabı çok beğendim. Taş kalpli birinin duygularına değinen Reşat Nuri beni finalde bitirdi. Homongolos'un da duygularını öğrenmek,neler yaşadıklarına tanık olmak, finali Ziya'nın ağzından okumak beni tatmin etti.

Reşat Nuri bana her kitabında farklı hissettirmeyi başarıyor. Kitaplarında hep bir final vakası yaşıyorum. Bu hisleri üzerimden atmak kolay olmuyor. Kitaplarını okudukça, bir gün kitaplarının tamamını bitirmekten korkuyorum. Bu beni üzüyor...

Bir kaç kitap alıntısı;
"Ölüm öyle bir şey ki insanı en büyük düşmanlarıyla barıştırıyor."

"Fakat yüreğimdeki gizli yaralar vücudumdakilerden çok daha derindi."

''İnsanlar vardır ki, menfaatleri müşterek olduğu için birbirlerini severler. Öyleleri vardır ki mesela hayatları bir arada geçtiği için, yahut fikirleri, hisleri birbirine uyduğu için sevişirler. Fakat öyleleri de vardır ki, hayatları, fikirleri, hisleri tamamiyle yabancıdır. Fakat buna rağmen yine birbirlerine karşı bir ruh incizabı duyarlar. Bence sevginin asıl makbul nevi budur...''

CONVERSATION

13 yorum:

  1. Kitabın başlığı ilgimi çekti ve içeriği de güzele benziyor :) Teşekkürler paylaşımınız için...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel anlatmışsınız Bu sene Reşat Nuri nin kitaplarını çoğunu okumak istiyorum. Bu kitabını da not aldım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplarını okumanızı kesinlikle tavsiye ederim :)

      Sil
  3. Reşat Nuri bin kitaplarından okuduklarım çoktur ama bu kitabını okumadım
    Güzel bir konu okunacaklar listeme alıyorum
    Teşekkür ederim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok severek okudum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Reşat Nuri'yi severim Seda güzel özet geçmişsin "Bir kadın düşmanı" adlı kitabı tebrikler.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Reşat Nuri'den şu an için yalnızca "Acımak" kitabını okudum. Yazarı sık okuduğunuzdan bahsediyorsunuz. Çalıkuşu hariç; ikinci kitabı olarak hangisini tavsiye edersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşam Güneşi'ni okuyabilirsiniz, güzel bir kitaptı. Diğer kitapları da aynı tarzda yazdığı için bütün kitaplarını beğeneceğinize eminim.

      Sil