Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları

İlgili resim
Gezi blogları okumak ve gezi videoları izlemenin yanı sıra yaptığım en keyif aldığım şey gezi kitapları okumaktır. Uzun süre önce Buket Uzuner'in Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları kitabını okumuştum. Tabi ki o zamanlar blogum yoktu, olsaydı hemen o gün yorum yazısı girerdim. Hangi kitap yorumu girsem diye düşünürken aklıma geldi ve şimdi buradayım.

Arka Kapak Yazısı;
Sırt çantasına atıp, cebine pasaportu, bir tren bileti (interrail), öğrenci harçlığıyla yabancı ülkeleri tek başına gezmek hangi gencin hayallerini süslememiştir? Bir siyah saçlı saçlı kadının gezi notları, Buket Uzuner'in üç kıtanın kuzeyinde Norveç, İsveç, Finlandiya, A.B.D., Cezayir, Danimarka ve Rusya'da sırt çantasıyla yaptığı uzun tren yolculukları sırasında dünyayı, kendini ve 'öteki'ni hikayesidir. Bir edebiyatçı gözüyle aktarılan ve uzun coğrafyalardan insan portreleri taşıyan  bu seyahatname, bize edebi ve insani tatlar sunuyor. İçinde serüvenci ruhla doğmuş herkese 'İyi yolculuklar!'

Yazar, öğrenciliği sırasında 1970-89 yıllarındaki yolculuklarını ve tanıştığı güçlü kadınların portrelerini anlatmış ve ayrıca Avrupalıların, yazarında tabiriyle 'kara kafalılara' bakış açılarını çok güzel bir şeklide işlemişti. Okuması zevkli ve akıcı bir kitaptı. İlla gezi yazılarına ilginiz olduğu için okumalısınız demiyorum, ayrıca 70-80'li yıllardaki Avrupa'yı da tanımanıza yardımcı olabilecek bir kitap.

Genel olarak Dünya klasikleri ya da Türk klasiği okuduğum için bu kitap benim için bambaşkaydı. Buket Uzuner'in okuduğu ilk kitabıydı. Diğer kitaplarını okumaya henüz zaman yaratamadım ama mutlaka diğer kitaplarına da göz atabilirsiniz.

Bir kaç kitap alıntısı;
Ganalı siyah Frances'in dediği gibi, "bir beyaz asla bir siyahın yaşadığı siyah kederi anlayamaz..."

"İnsan daima kendi hayatını yaşar ve yalnızdır."

Seyahat, alışveriş ya da gösteriş amacıyla yapılmadığı, yolculuk edilen ülkenin insanından ve kültüründen turistik kaygılar dışında kazanılmış görgü, bilgi olabildiği sürece insanı zenginleştiren, hoşgörüsünü, yaratıcı yanını, insanlığını artıran bir okuldur. Bu okulun yaşı yoktur. Kalp gözüyle, samimiyetle bakan kişi, kendininkine benzemeyen kültürlerin insanını, geleneğini anlamaya çalışır. Ve anlamak, sevgiye açılan ilk kapıdır.


CONVERSATION

10 yorum:

  1. Bu tarz kitaplar ilgimi çekiyor paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Gezi kitaplarını okumak bana her zaman keyif vermiştir. Bu kitabı okuma listeme aldım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Buket Uzuner'in Bir Siyah Saçlı Kadının Gezi Notları kitabını ilk fırsatta okumayı düşünmekteyim gezi notlarını içeren kitaplar hep ilgimi çekmiştir

    YanıtlaSil
  4. Seyahat ve başka insanların bakış açılarını öğrenmek çok öğretici çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. İlk gençlik yıllarımda yazarın çıkan tüm kitaplarını okuyordum. Sanırım bunu da okumuştum ama kısmen unutmuşum, tekrar okumak isterim. Hatırlatma için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. Size bir itirafda bulunayım .
    Ben çok kitap okurum ama gezi kitapları olarak okuduğum kitap sayısı ya 2yada 3 tür.
    Daha fazla bu tarz kitaplara yönelmem gerekiyor sanırım.

    YanıtlaSil
  7. keyifle okunur sanırım...teşekkürler...sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Bir siyah saçlı kadının notları kitabını mutlaka edinip okuyacağım...

    YanıtlaSil
  9. Notumu aldım!!! Tavsiyen için teşekkür ederim.... Ben de bloguma beklerim... Belki ilgi çekici kitaplara ulaşabilirsin!!! 😊😊😊

    YanıtlaSil
  10. çok severim bu yazarıııı tam bir gezgin eveet :)

    YanıtlaSil