Dünyadaki En Büyük Kütüphaneler

Merhabalar bugün bir farklılık yapıp size Dünyanın en büyük kütüphanelerini araştırdım. Yabancı bir sitede Dünyadaki en büyük kütüphaneler listesini görünce ilgimi çekti ve size de göstermek istedim. Bilgileri farklı sitelerden derledim. Normalde kaynak belirtiyorum ama o kadar çok site ziyaretinde bulundum ki hangi bilgiyi nereden aldığımı unuttum. Araştırma yaparken Kütüphane içeriklerini görünce baya etkilendim. Hadi sizi de etkilenme alanına alayım.
1. Kongre Kütüphanesi
Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Washington, D.C.'de bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerindir.  32 milyon basılı kitap toplam 144,562,233 esere ev sahipliği yapmaktadır.  Kütüphane bünyesinde, 470 dilde 29 milyondan fazla kitap, 58 milyon el yazması, Kuzey Amerika’nın en büyük “nadir kitap” koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükümet belgesi, son üç yüzyıl içinde dünyada yayınlanmış bir milyon gazete nüshası, 33 bin ciltlenmiş gazete, 500 bin mikrofilm, 6000'in üzerinde karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 5 milyona yakın harita, müzik notaları ve 2,7 milyon işitsel kayıt bulundurmaktadır.




2. Bodleian Kütüphanesi
Oxford Üniversitesi’nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi’nden sonra İngiltere’nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu’na göre İngiltere’de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu’na göre de İrlanda Cumhuriyeti’nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford’a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.


3. Britanya Kütüphanesi
British Library, Birleşik Krallık'ın ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük 2 kütüphanesinden biridir. Önemli bir araştırma kütüphanesi olan kurum değişik ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, videolar, patentler, veri tabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapar. Kütüphane koleksiyonunda yaklaşık 14 milyon kitap ve MÖ 2000'lere kadar geçmişe uzanan birçok el yazması vardır.

4. Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi
Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, Yale Üniversitesinde yer almakta olup dünyanın nadir bulunan kitaplara ve el yazmaları adanmış en büyük kütüphanesidir.

5. Vatikan Kütüphanesi
Yaygın olarak sadece vatikan kütüphanesi denilir, vatikan'da kutsal makam'da bulunan kütüphanedir. dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi el yazması kitap bulunur. temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane, 2010 yılı eylül ayında yeniden açılmıştır. kütüphane, şu günlerde 4000 kadar eski metni online erişime açık hale getirmesiyle gündemdedir.

CONVERSATION

37 yorum:

  1. Teşekkürler Seda dünyada ki en büyük kütüphaneler hakkında bilgi verdiğin için

    YanıtlaSil
  2. Bodleian Kütüphanesi içi ferah ve geniş görsel olarak insanın kütüphanede ruhu daralmaması gerekir paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet geeçekte geniş bir kütüphane, beğenmenize sevindimm :)

      Sil
  3. Türkiye'de en büyük kütüphane hangisi acaba biliyor musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara'da bulunan Milli kütüphane diye biliyorum ama siz yinede bir araştırın :)

      Sil
    2. Teşekkür Ederim Bilgi İçin Seda Hanım :)

      Sil
  4. saooool çok etkileyicuuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senide etkilediğime göre görev tamamdır :)

      Sil
  5. Harika severim kütüphaneleri sayende kütüphanelerle ilgili güzel bir yazı okudum tşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. ne kadar isterdim Türkiye'de de böyle bir kütüphane olsun ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında milli kütüphanemiz var bu kadar geniş kapsamlı değildir ama olsun sahibiz en azından :)

      Sil
  7. Hepsi batı toplumlarında olan büyük kütüphaneler...

    YanıtlaSil
  8. Dünyadaki en büyük kütüphaneler harika bir derleme olmuş.

    YanıtlaSil
  9. Blogunuzu yeni keşfettim. Ziyarete geldim ve izlemeye aldım. Sizinde desteğinizi bekliyorumm :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin o zaman, ben de hemen bloguna geliyorum :)

      Sil
  10. Blogunuzu deep’ten gördüm koştum geldim ben de bloguma beklerim :) sakuramevsimi.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay hoşgeldin. Sayfanın ismi sakura mevsimi mi!? Harikaa ×-×

      Sil
  11. sizi deep ten buldum sayfanıza bayıldım takipteyim ben de beklerim sayfama arzu ederseniz....sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim. Ben de hemen geliyorum blogunuza :)

      Sil
  12. ABD yine ilk sırada.. Bu değerli bilgiler için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  13. Dünyanın en büyük kütüphaneleri gerçekten hepsi görkemli...

    YanıtlaSil