Bir arayış hikayesi: Leyla İle Mecnun





Dizinin muhteşem kadrosu ,senaryosu ,dizideki göndermeler olsun gönüllerde taht kuran, TRT dizisi Leyla ile Mecnun.Birinci sezonda baş rolümüz olan Mecnun ve Leyla aynı hastanede doğuyorlar ve aksakallı dedemiz bunları aynı yatağa koyuyor. İkisini gören babaları o anda adlarını Leyla ve Mecnun koyuyorlar. Yıllar sonra Mecnun'un babası İskender bir anda Leyla'yı istemeye gidiyor.Ve Mecnun Leyla'yı gördüğü anda aşık oluyor. Dizimiz kısaca burada başlıyor ama karakterlerini anlatmakla bitiremeceğim için hemen başlıyorum.



Çöllere düşen Mecnun;
 Mecnun, babası iskender ve annesi pakize ile kireç burnunda oturan pek normal olmayan normal bir insan. Bakkalları Erdal, pullu ceketli İsmail abisi, şiir okumayı seven Hırsız yavuz ve bir sürü arkadaşı var. Birde leylası var ye da Leylaları. Bu leylalar her sezon değişiyor ama bence Mecnun'un asıl Leylasın ilki.
Mecnun 25 yaşında hala üniversite matematik dersi verememiş .Depresyon hırkası, sevdiği kız için sokağı yakması , asla uzun cümleleri dinleyemeyen,her zaman planlar peşinde olan, gözünü sıktığı anda planlarını gerçekleştirme başlayan, cool çetesiyle bizleri etkileyen karakterimiz.
Mecnun karakteri başına gelen sıra dışı olayları asla sorgulamayan biri.Sorumluluk mu? Tabiki Mecnun bunun başını çeker çünkü o sürekli Dünya'yı kurtarıyor.Dünya'yı kurtarmak büyük sorumluluk ister değil mi?
Mecnun'u daha iyi tanıyabilmek için "Mecnun insanı belgeseli"ni izleyin.

Leyla;
1.Sezon; Mecnun'u çöllere düşüren kişi.Asıl hikaye başlıyor ve bu kızla devam ediyor.
2. Sezon; 2 tane leylamız var 1. sedef Leyla. 2. adını Leyla ile değiştiren Şirin. Sedef iş değiştirmeyi seven ve kapalı bir kutu.Şirin ise çalışkan herşeyde başarılı olan biri. Bu iki kız 1.sezonda ölen Leylanın kalp ve akciğerini aldığı için Mecnun bunların peşine düşer ama görseniz nasıl macera.
3.sezon; Organizasyon şirketi olan inişli çıkışlı bir kızımız. Kırklareli'ne taşındığında, Mecnun'un vize alıp  yanına gitmeye çalıştığı kızımız.

İskender Baba;
Mecnun'un babası İskender bir taksici.Tam bir Türk babası denebilir. Dünyayı kurtarmak isteyen oğluna harçlık bile vermeyen bir baba...Bu zaman kadar onu üzen en kötü şey taksisinin ölmesiydi.Cenazesi bir hayli ağlamaklı geçti.İskender'in karısı Pakize bir süre sonra evi terk eder ve İskender yanlızlığıyla baş başa kalır. Evi pasta börek satarak geçindirir.Yüce gönüllü Büyük İskender.

Pullu Ceketli İsmail Abi;
Hep bekleyen taraf olan İsmail abi. Pullu ceketiyle insanlara renk katan ve sisteme karşı gelen abimiz.

Hırsız Yavuz;
Kendisi sanatını icraat eden bir sanatçımız.Görme engelli sevdiği kıza Kitap okuduğu için o bizim kalbimizi çaldı. Resimde ve planlamada yetenekli ancak uygulamada biraz kötü."Beni neden sevmedin?" repliğiyle bizi büyüleyen bir büyücü.


Erdal bakkal;
Gelişmekte olan zincirleriyle, uzay teknolojisine uyum sağlayan bir Erdal bakkal bir markadır. Kendini ve paralarını çok seven bakkalımız,aynı zamanda açık sözlüdür.Tuzluğa benzemesi konu dışıdır, tartışılamaz.

Kaan;
Ortaokulu sıralarında olan bir öğrenci Erdal bakkalın gelişimci çırağıi Mecnunun yakın arkadaşı.Paraya başınız sıkışırsa Kaan'a ulaşın.

Yedek Kamil;
Aslında oda kendi hikayesinde başrol...

Konuşmayan Leyla;
Eee,konuşsada onu anlayacak kimse yok zaten...

2. BaşrolAT;
Dizide sürekli konusu geçen ama asla görünmeyen karakterimiz.

Arda;
Ardayım ben ardaaa.


Ve Leyla ile Mecnunun mükemmel detayları;
Leyla ile Mecnun dizisinin Sansüre karşı formülleri sigara içmez, sakız çiğnerlerdi.İçki içmez, ‘eriğe, incire, üzüme’ dalarlardı.Küfürleri ‘damacana’, ‘duş perdesi’, ‘Delik Çorap’ gibi biplenmez türdendi.Kısaca kötü örnek olmayacak bir diziydi.
Doktorlar,doktor House, Titanic diziyi renklendiren göndermeler.



Neden bitti?
Ali atay 'Biz eğlenmeyi bıraktığımız zaman diziyi bitirmek istiyoruz' dedi ancak, TRT dizi'yi beklenmedik bir şekilde bitirdi.Oysaki 4. sezon 1. bölüm senaryosu bile hazırdı.
Leyla ile Mecnun’un Gezi Parkı olayları nedeniyle yayından kaldırıldığını, dizinin bölüm başı 400 bin TL olduğu, Reytingleri düştüğünden dolayı dizinin bittiği konuşuldu.
Dizi bitmesinin üzerinde 5 yıl geçsede, Leyla ile Mecnun sevenleri hala dizinin çekildiği yerlere ziyaretlerini sürdürüyorlar.


Ve Leyla ile Mecnun dizisinin senaristinden üzücü son...
Aslında Mecnun yatalak bir hasta.Annesi, Mecnun küçükken evi terkediyor. Taksici olan babası Mecnun'a bakabilmek için taksiciliği bırakıyor.Mecnun'un her sezon değişen Leylaları aslında televizyonda gördüğü güzel kızlar. İsmail abi bir japon balığı,Hırsız Yavuz bir ağaç, Kaan ilkokul arkadaşı, ak sakallı dede ilaç  ve bakkal Erdal ise bir tuzluk. Ve bizi kendimizden geçiren bir yazar Burak Aksak.
Açıklandığı sahneyi videodan izleyebilirsiniz.


CONVERSATION

1 yorum:

  1. Sabah sabah fena takıldım bloguna. Ah Leyla ile Mecnun efsaneydi. Twitterda ilk dizi hastag çalışmaları onunla başladı. Çoğu kelimenin kullanım biçimi ilk L&M de duyuldu. Özgür bir ülkede olmadığımız yine onun yayından kaldırılması ile net bir şekilde yüzümüze vurulmuş oldu.

    YanıtlaSil