Kitap Okuma

                             

Dün dünya kitap okuma günü olduğu için kısa bir yazı yazıp yayınlamak istedim.Kitap okuma oranımız diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda çok düşük.Hatta karşılaştırmaya gerek bile yok sadece biraz etrafınıza bakın kitap okumayan o kadar insan var ki...

Öncelikle değinmek istediğim bir konu var.Sanırım bu yazım biraz şikayet etme üzerine olacak...Neyse. Genelde insanlar ikiye ayrılır.Kitap okuyan ve kitap okuyorum havası verenler.Siz siz olun kitap okuyan tarafta olun.Şu kitap okuyorum havası veren tayfadan uzak durun, bence bu hayatta hiç bir amacı olmayan insanlardır.Neden bir insan yapmadığı bir eylemi yapıyormuş gibi gösterir anlamıyorum.

İnsanlar sürekli işleri olduğunu, zaman ayıramadığı için kitap okuyamadıklarını savunuyorlar ama asıl gerçek istemedikleri için okumuyorlar. İnsanlar genelde hayatı şu şekilde görüyorlar; doğum, büyüme, okul bitirip iş bulma blah, blah, blah ölüm. Ama kedine bir şeyler katması gerçeğini kabullenmiyorlar. Okumak insanı geliştiren bir eylem. Tabi ki sadece bilgi  türü kitapları okumak gelişim olarak bakmayalım. 

Bu konuda ne yazıp ne yazmayacağım tam olarak bilemiyorum ama size verebileceğim tek tavsiye sadece istediğiniz kitabı seçin ve okuyun. ''Ben kitap okumayı pek sevmiyorum.'' deyip aradan kaçmayın.Kendi türünüzü keşfedin.Kitabı ister kapağına bakıp alın, ister açıklamasını okuyarak alın bu size kalmış ama okumaya,kendinizi keşfetmeye bir yerden başlayın. 

Ve  belki katılmak istersiniz diye karşılaştığım bir kaç kitap etkinliklerinden bahsedeceğim.

Gezen Kitap Projesi
Bu projede kendi kitaplarınızdan birini istediğiniz bir yere bırakıyorsunuz ve kitabın üzerine 'Gezen kitap okuduktan sonra halka açık bir yere bırakın' tarzı bir yazı yazıyorsunuz ve size ulaşabilecekleri bir sosyal medya hesabı yazıyorsunuz, buradan size ulaşıyorlar. Bu sayede kitabın nerede olduğunu  ve kim tarafından okunduğunu öğreniyorsunuz.

Kitap Hediye Etme
Çoğu sayfa kitap çekiliş yapıyor ama bu böyle bir şey değil.İstediği kitabı alıp hediye edeceğinize dair instagram da bir story paylaşıyorsunuz, ilk mesaj atan kişiye hediye olarak alıyorsunuz.Bunu bir defalığına bile yapsanız çok güzel olur.

Kitap Okuma Durakları
Şuan Türkiye'nin bazı şehirlerinde bulunuyor,otobüsünüzü beklerken ödünç alıp okuyabileceğiniz bir durak.

CONVERSATION

6 yorum:

  1. Kitap okuma üzerine o kadar birikmiş cümlelerim var ki. Bu ülkenin insanı kitap okumuyor. Okuduklarını sandıkları şeylerde popülarite kurbanı edebiyattan uzak çerezlikler. Bir de şunu gördüm bu ülkede kitap okuyan sevilmiyor net. İçimi yorumda dökmeyim şimdi. Koca bir blog yazısı olur.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirde olduğum insanları görmek ne kadar güzel

      Sil
  2. Kitap okuyan insanlar görmek çok güzel. Bir gün kendi kitabımı da yayınlamak dileğiyle, umarım insanlar artık kitap okumaya başlar. Kitapla ilgili her şey mükemmel olmakla birlikte çok güzel bir yazı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap çıkarma hedefinde Umarım başarılı olur ve daha fazla insanın kitap okumasına vesile olursun. Yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bu konuda yazacak öyle çok şey var ki sayfalar yetmez. En fecisi ise okumayan halkın son 5 yılda inanılmaz sayıda niteliksiz metin bastırıp kendine "romancı" unvanlı kartvizitler yaptırması! Okumayan toplumun haliyle kelime dağarcığı, anlatımı, yorumlama gücü aşırı zayıf oluyor. Roman namına basılan çalışmalar ise sadece kağıt israfı. Okumaya vaktim yok diyenlerin günde en az 3 saati sosyal medyada geçiyor. Zaman bulamama diye bir şey yoktur; bahaneler ve öncelikler vardır. Dilerim bu kültürel çoraklıktan bir an önce silkinir ve nitelikli eserler okumadan HİÇBİR ŞEYİ başaramayacağımızı toplumca fark ederiz. Soruna dikkat çektiğiniz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler bu konuda insanlarla aynı fikirde olmak beni çok mutlu ediyor ama elimizden bir şey gelmiyor maalesef...

      Sil